Smiley face  BIURO STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
 UNIWERSYTETU EKONOMICZNEGO W POZNANIU

"Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań"

Kontakt: email: sylwia.blaszka@ue.poznan.pl telefon: 505826645;501-080-832; Koszt uczestnictwa: 4500.00 zł Rekrutacja trwa do: 15.09.2017
Cele i zadania

Celem studium jest przygotowanie słuchaczy do pełnienia w przedsiębiorstwie roli menedżera jakości i bezpieczeństwa.

Po ukończeniu studiów słuchacz będzie potrafił:

  • zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami norm FSSC 22000, IFS, BRC, GLOBALGAP;

  • zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem opakowań i materiałów opakowaniowych zgodny z wymaganiami normy BRC/IOP;

  • posługiwać się metodami oceny ryzyka;

  • przeprowadzić ocenę ryzyka w obszarach wymaganych przez normy;

  • zaplanować i przeprowadzić audity w/w systemów;

  • pełnić rolę negocjatora (pełnoprawnego partnera) w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących, przedstawicielami organów nadzoru zewnętrznego oraz auditorami drugiej strony;

  • praktycznie wykorzystać metody i techniki doskonalenia jakości;

  • doskonalić funkcjonujące systemy zarządzania;

  • planować, przeprowadzać i doskonalić działania podejmowane na wypadek zaistnienia sytuacji kryzysowych oraz incydentów.

Studia skierowane są do osób, które już pracują w przedsiębiorstwach produkujących żywność lub opakowania oraz do osób, które wiążą swoją przyszłość zawodową z tym obszarem działalności.

Program
  • Rozwój systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz opakowań,
  • Uwarunkowania prawne w produkcji żywności i opakowań do żywności,
  • Zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne i chemiczne w produkcji i obrocie żywnością oraz w produkcji opakowań,
  • GMP oraz GHP w produkcji żywności i opakowań,
  • Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem,
  • Projektowanie i wdrażanie BRC i IFS w produkcji żywności,
  • Analiza zagrożeń i ocena ryzyka w produkcji żywności,
  • Projektowanie i wdrażanie systemu BRC wyd. 5 w produkcji opakowań,
  • Analiza zagrożeń i ocena ryzyka w produkcji opakowań,
  • Projektowanie i wdrażanie systemu FSSC 22000 oraz GLOBALGAP,
  • TACCP oraz VACCP w produkcji żywności,
  • Metody i techniki doskonalenia jakości,
  • Zarządzanie ciągłością działania,
  • Zarządzanie alergenami,
  • Audit systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
  • Seminarium dyplomowe
Egzaminy

Obowiązki słuchaczy studium:

  • uzyskanie zaliczeń oraz zdanie egzaminów określonych w planie studiów,
  •  przygotowanie pracy dyplomowej z obszarów tematycznych studium i uzyskanie pozytywnej jej oceny,
  • zdanie egzaminu końcowego obejmującego w szczególności tematykę pracy dyplomowej.
Liczba godzin
188

Zajęcia będą realizowane przez 2 semestry (od października 2017 do września 2018), w systemie zaocznym (soboty-niedziele).

Koszt uczestnictwa
4500.00 zł

z możliwością rozłożenia na dwie raty:

 I rata do 20 pażdziernika 2017 roku

II rata do 31 stycznia 2018 roku

Wymagane dokumenty

Zgłoszenie obejmuje następujące dokumenty:

  • podanie o przyjęcie,
  • kwestionariusz osobowy,
  • odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych,
  • zobowiązanie finansowe,
  • dwa zdjęcia 35 X 45 (podpisane na odwrocie),
  • dwie koperty C5 (162x229) zaadresowane do siebie.

Kwestionariusz, podanie i zobowiązanie finansowe po aplikacji na studia należy wydrukować z  panelu użytkownika i podpisać niebieskim długopisem. Dokumenty należy  dostarczyć w teczce z gumką podpisanej nazwą studiów podyplomowych oraz  imieniem i nazwiskiem.

Miejsce złożenia dokumentów

Katedra Znormalizowanych Systemów Zarządzania
ul. Powstańców Wlkp. 16, pok. 1720 (Proszę o wcześniejszy kontakt telefoniczny pod nr tel: 505826645)
61-895 Poznań

Adres do korespondencji:
al. Niepodległości 10
61- 875 Poznań

Dodatkowe informacje

Możliwość uzyskania certyfikatu Auditora Systemów ISO 22000 BRC FOOD IFS, BRC GLOBAL STANDARD and PACKAGING MATERIALS

Kierownik
dr hab.inż. Justyna Górna, e-mail: justyna.gorna@ue.poznan.pl
Organizator studiów
Katedra Znormalizowanych Systemów Zarządzania, Collegium Altum, ul. Powstańców Wielkopolskich 16, Poznań, pokój 1720
Sylwia Blaszka-tel.505826645
Uwaga!

Wysokość opłaty za studia podyplomowe kontynuowane po reaktywacji ustala rektor. W przypadku wystąpienia różnic programowych student zobowiązany jest do uzupełnienia odpowiednich zaliczeń i uiszczenia dodatkowej opłaty.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 14 września 2011 roku w sprawie dokumentacji przebiegu studiów §21.1 pkt.2 opłata za wydanie świadectwa ukończenia studiów podyplomowych wynosi 30 zł.